Solisten, piano

Marcel Worms

Terug naar zoekresultaten

Marcel Worms (1951) studeerde aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam bij Hans Dercksen. Na zijn eindexamen in 1987 specialiseerde hij zich in kamermuziek bij Hans Broekman en in 20ste-eeuwse pianomuziek bij Alexandre Hrisanide. Ook volgde hij lessen bij Yuri Egorov.

Marcel Worms is aktief als kamermuziekspeler en als solist: in 1990 bracht hij in een recital in de IJsbreker jeugdwerken van Schönberg in première en in 1991 voerde hij het complete pianowerk van Janácek uit. Sinds het seizoen 1992/1993 voert hij op de Nederlandse podia het programma Jazzinvloeden in de 20ste-eeuwse pianomuziek uit. In 1994 is het programma voor het label BVHaast op CD verschenen. Sedertdien speelde Marcel Worms dit programma ook in vele Europese landen, de Oekraïne, Rusland, de Verenigde Staten, Zuid-Afrika en Indonesië.

Met de door hem opgerichte Groupe des Sept voerde Marcel Worms o.a. het complete werk van Poulenc voor piano en blaasinstrumenten uit. Dit programma is op CD verschenen bij Emergo Classics.

In het Mondriaan herdenkingsjaar 1994 en daarna voerde Marcel Worms een programma uit onder de titel Mondriaan en de muziek van zijn tijd. De componisten Willem Breuker en Theo Loevendie schreven een compositie voor dit projekt. Hij voerde dit programma uit in Nederland, vele Europese landen, Rusland (Hermitage Sint Petersburg, Pushkin Museum Moskou) en in de Verenigde Staten o.a. in Washington (National Gallery of Art).Ter gelegenheid van de 100ste geboortedag van Jean Wiéner bracht hij in 1996 een geheel aan de pianomuziek van deze Franse componist gewijd programma in Nederland en Frankrijk. Bij BVHaast verscheen hiervan in 1996 een CD.

Sinds 1996 is Marcel Worms bezig met een Bluesprojekt: rond de 160 Nederlandse en buitenlandse componisten (uit 45 landen op alle continenten) schreven een bijdrage voor dit programma. Dit programma verscheen inmiddels op 2 CD's voor het label NM EXTRA en op een CD voor Vermes Records, het eigen label van de pianist. Tussen 1998 en 2005 voerde Marcel Worms dit programma uit in een groot aantal Europese landen en verder in China, Indonesië, het Midden-Oosten, Israël, Rusland, het Verre Oosten, de USA, Zuid-Afrika, Zuid-Amerika en op Cuba. In 1999 speelde hij het op het North Sea Jazz Festival in den Haag. In 2001 vonden optredens plaats op het Festival voor Nieuwe Muziek in Boekarest en op de Warschauer Herbst in Warschau, in 2002 op het EU Jazz Festival in Mexico City en op het Audio Art Festival in Krakau en in 2005 op het Festival 'Autumn Tbilisi' in Georgië. In het kader van Van Gogh tentoonstellingen in Washington en Los Angeles maakte Marcel Worms de CD 'Pictures at a Van Gogh Exhibition', welk programma hij in de genoemde steden ook uitvoerde.

Op verzoek van de Rotterdamse Kunsthal stelde Marcel Worms een programma rondom Picasso samen, dat in het kader van een Picassotentoonstelling aldaar op CD is verschenen.

Een programma met Tango's uit Latijns-Amerika en Europa werd uitgevoerd in o.a. China en Argentinië en resulteerde in een CD voor het label BVHAAST.

Sinds 2002 hield de pianist zich aktief bezig met het pianowerk van de Spaanse componist Federico Mompou. In maart 2003 combineerde hij deze muziek op een concert in Barcelona met nieuwe Bluesstukken onder de titel 'Mompou and the Blues'.

Met fluitiste Eleonore Pameijer werkt hij aan het 6 Continenten Projekt: componisten uit alle 6 continenten schrijven hiervoor een werk, waarin zij hun culturele achtergrond tot uitdrukking brengen. Deze stukken zullen in de komende seizoenen op alle continenten uitgevoerd worden en zijn inmiddels op CD vastgelegd in het kader van de 60ste verjaardag van de UNESCO. In 2005 verscheen een CD van het duo met muziek van vervolgde Nederlandse, joodse componisten uit het interbellum.

Sinds 2006 vormt hij een duo met violiste Ursula Schoch.

"Worms speelt flonkerend, nu eens met een klassieke, dan weer met een jazzy toets.." (Volkskrant)

"Dat de blues anno 2000 nog steeds in alle hoeken van het muziekleven springlevend is, bewijst Marcel Worms met een meesterlijk project." (Mens en Melodie)

"De ritmiek, het speelse, de jazzeffecten: alles heeft hij in zijn vingers." (Gooi en Eemlander)

"All of this was virtuoso fare and Worms played it with a joy, grace and, at times, humor that was contagious and captivating." (Washington Post)