Dirigenten

René Verhoeff

Terug naar zoekresultaten

Haagsch Impresariaat
071-3611835
rene@haagschimpresariaat.nl

René Verhoeff werd in 1945 geboren te Voorburg. Hij studeerde koordirectie, piano en, als bijvak, orgel aan het toenmalige Instituut voor R.K. Kerkmuziek te Utrecht. Daarna vervolgde hij zijn studie koordirectie bij prof. Kurt Thomas in Duitsland. De Nederlandse regering kende hem een beurs toe om in New York bij Leonard Bernstein te gaan studeren. Vervolgens studeerde hij orkestdirectie bij de Nederlandse dirigent Paul Hupperts.

René Verhoeff is dirigent van het Philharmonisch Koor Hagacantare, het Koninklijk Mannenkoor "Die Haghe Sanghers", de Koninklijke Zangvereeniging Rotte's Mannenkoor, het Gemengd koor Hagasonare en het Voorne's Dameskoor. Daarnaast is hij als dirigent verbonden aan de Schola Cantorum en het gemengd koor van de Hartebrugkerk te Leiden. Sinds 1984 is René Verhoeff voorzitter van de Stichting Orgelstad Leiden. Verder maakt hij deel uit van verschillende jury's.

Naast concerten in eigen land, dirigeerde René Verhoeff op de festivals van Avignon, Athene en Istanbul. Ook maakte hij concertreizen naar o.a. België, Frankrijk, Engeland, Duitsland, Rusland,m Tsjechië, voormalig Joegoslavië en Canada.

Vele composities van Nederlandse en buitenlandse componisten werden door hem in première gebracht. Zo werd onder zijn leiding in mei 1995 het "Beatus Vir" van de Poolse componist Górecki in Nederland in première gebracht en in september 1995 werd "Campana Vocalis" van de Nederlandse componist Jaap Geraedts ter gelegenheid van de officiële opening van het nieuwe stadhuis in Den Haag voor het eerst uitgevoerd.

In 1997 ontving René Verhoeff uit handen van burgemeester W.J. Deetman de Stadspenning van de gemeente "s-Gravenhage. Op 5 april 1998 ontving hij de hoogste Franse onderscheiding van de Société "Arts-Sciences-Lettres"; de gouden medaille voor het uitdragen van de Franse muziek. Op 27 mei 2000 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau ter gelegenheid van zijn 25-jarig jubileum als dirigent van het Philharmonisch koor Hagacantare. Op 13 mei 2001 ontving hij uit handen van burgemeester I. Opstelten de Erasmuspenning voor zijn culturele verdiensten voor de stad Rotterdam.

Vele grammofoonplaten en cd's kwamen onder zijn leiding tot stand. Enkele opmerkelijke geluidsdragers zijn: een kerstcd met medewerking van de sopraan Elly Ameling; een cd met werken van B. Martinu, waaronder de "Polni Mse", uitgevoerd door het Koninklijk Mannenkoor "Die Haghe Sanghers" en de bariton Bernard Kruysen; "Joodse Liturgische Muziek", eveneens door "Die Haghe Sanghers" samet met de tenor Ludwig van Gijsegem. Tenslotte 3 cd's met Gregoriaanse gezangen uitgevoerd door de Schola Cantorum van de Hartebrugkerk te Leiden.